Pesto

Elke fan van de Italiaanse keuken kent dit sausje wel: pesto! Je kan het gebruiken als dip, als pastasaus, op een toast, op pizza, op je boterham,.... Maar wist je dat je dit sausje ook kan maken met heel andere ingrediënten dan de gewoonlijke basilicum genovese, parmezaanse kaas en pijnboompitten? Een pesto bestaat altijd uit de volgende componenten: een groente of een kruid, kaas, pitten of noten, een zuur, een olie en peper en zout. Hieronder enkele suggesties:


Groente of kruid:

Als groente of kruid kan je buiten basilicum ook peterselie, wortelloof, radijsloof, boerenkool, palmkool, rucola, erwtjes, spinazie of munt gebruiken. 

Knoflook:

Knoflook is een heel grote bijdrager aan de smaak van pesto en moeilijk te vervangen. Je kan wel bijvoorbeeld lentelook gebruiken, dat is wat zachter dan gedroogde look. Of verse look (in jullie box ergens in juni ;)). 

Kaas:

Buiten parmezaanse kaas werkt zowat elke harde kaas, je kan bijvoorbeeld grana padano of pecorino proberen of uiteraard ook Belgische oude kazen. Oude geiten- of schapenkaas kan heel lekker zijn in een pesto! Als vegan alternatief kan je bijvoorbeeld cashew noten en edelgistvlokken proberen. 

Pitten of noten:

Meestal worden er voor pesto pijnboompitten gebruikt. Walnoten, hazelnoten, pinda’s, cashewnoten, zonnebloempitten, amandelen of sesamzaad werken prima. 

Zuur:

Citroensap kan je vervangen door limoen- of sinaasappelsap of probeer eens appelazijn of balsamico. 

Olie:

Olijfolie is dé olie bij uitstek voor pesto, je kan ook andere (koudgeperste) plantaardige olieën gebruiken zoals bijvoorbeeld avocado olie. Warmgeperste olieën kan je beter vermijden, die oxideren heel snel en worden ranzig. 

Peper & zout:

Essentieel in zowat elk gerecht. Blijf proeven tot de pesto perfect op smaak is. 

Extra’s: 

Naast alle basisingrediënten kan je natuurlijk nog extra ingrediënten toevoegen naargelang je smaak. Zo kunnen chillivlokken heel lekker zijn in een pesto. Ook komijn of mosterdzaad werken goed. Maak je er graag echt een smeuïg sausje van voor op je pasta? Voeg dan wat mascarpone of room toe. Zout kan je evntueel vervangen door sojasaus of ketjap. 

Basisrecept pesto: 

Ingrediënten: 

  • 50g groente of kruid

  • 40g kaas

  • 1 teen knoflook

  • 35g noten of pitten

  • sap van een halve citroen

  • 75g olie (liefst een extra vierge olie voor de beste smaak)

  • peper & zout

Benodigdheden:

  • keukenmachine of staafmixer en eventueel een kom

Instructies: 

  • Rooster de pitten of noten enkele minuten in een droge koekenpan.

  • Pers de teen knoflook.

  • Doe alle ingediënten, behalve de olijfolie, in de keukenmachine of kom.

  • Maal de ingrediënten samen terwijl je olijfolie toevoegt tot je de gewenste smeuïgheid hebt bereikt. 

  • Kruid af met peper en zout. 

Heb je dit recept gebruikt? Laat ons zeker weten welke ingrediënten je hebt gebruikt, hoe lekker het was en stuur ons eventueel een foto. Smakelijk!

Previous
Previous

Ingemaakte rode bietjes

Next
Next

Blancheren