Ingemaakte rode bietjes
Het is ook onze intentie met den Tuin om onze abonnees aan te sporen om wat groenten te bewaren, in te vriezen of in te maken voor de winter, wanneer het groenteseizoen op z’n einde loopt. Bij deze twee technieken om bietjes in te maken voor de winter zodat je er ook dan nog geniet van hebt!
Techniek 1: wecken
Je kan ervoor kiezen om bietjes gewoon in te maken op water. Bij deze techniek is het wel noodzakelijk om de bokalen te wecken. Dit is een techniek waarbij je de weckbokaal gaat koken in een weckketel met rooster of een kookpot met een theedoek op de bodem (zodat het glas niet breekt) voor een bepaalde tijd op een constante temperatuur. In het geval van de bietjes is dit 1 uur op 100 graden. Op die manier kan je de bietjes maanden tot zelfs jaren bewaren. Belangrijk is wel om geweckte groenten voor gebruik steeds nog minstens een kwartier te verhitten voor het risico op botulisme uit te sluiten.
Als je deze techniek graag wil proberen is het wel aan te raden om in het bezit te zijn van de daarvoor voorziene weckbokalen en sterilisatieketel. Hiervoor was je de bietjes eerst, kook ze gaar in water tot je er met een vork makkelijk kan in prikken (voor zomerbietjes is dit zo’n 25-30 minuten, voor winterbietjes kan dit tot 1,5u zijn). Schil daarna de rode biet onder stromend water en plaats ze in de gesteriliseerde weckbokalen. Nu overgiet je ze met heet water tot 2cm onder de rand. Plaats de rubberen ring, het deksel en de klemmen en weck de bokalen 1uur op 100 graden.
Techniek 2: inmaken in zoetzuur
Deze techniek vraagt wat meer ingrediënten, maar als je nog geen ervaring hebt met wecken of je het materiaal niet ter beschikking hebt is dit een eenvoudige manier om groenten te conserveren. Je kan dit overigens bijna met alle groenten doen, ook heel lekker met komkommer, courgette, wortel, rode kool, …
Ingrediënten
800g rode bietjes
200g sjalotten of rode uien
5 dl azijn
6 dl water
90g suiker
zout
goed gesteriliseerde glazen bokalen (dit kan door ze uit te koken in water, in de oven of door grondig te wassen met heet water en soda)
Instructies
Was de bietjes en kook ze beetgaar in water. Schil de bietjes onder stromend water. Grotere bietjes kan je in partjes of schijven snijden. Laat ze uitlekken.
Snijd de sjalotten of uien in fijne ringen.
Breng het water met de azijn en suiker aan de kook en blijf roeren tot de suiker opgelost is.
Voeg nu de bietjes en de sjalot of ui en het zout naar smaak toe. Laat deze nog even kort koken.
Giet het bietjes-azijnmengsel nu in de gesteriliseerde bokalen. Sluit te potten goed af en laat ze ondersteboven afkoelen.
De bietjes zijn nu enkele maanden houdbaar, na opening bewaren in de koelkast en beperkter houdbaar.
Je kan zelf nog verder gaan experimenteren door kruiden toe te voegen zoals peperbolletjes, mosterdzaadjes, laurier, … of een ander soort azijn te gebruiken zoals bijvoorbeeld rode wijnazijn, frambozenazijn of appelazijn.
Heb je dit recept gebruikt? Laat ons weten hoe lekker het was en stuur ons een foto van het eindresultaat. Smakelijk!