CSA: wat is dat nu eigenlijk?
Wie zich inschreef voor het abonnement op de groentebox zal het waarschijnlijk wel opgevallen zijn: voor het abonnement baseren we ons op het CSA model. Maar wat is dat nu eigenlijk juist?
Gemeenschapslandbouw
CSA staat voor "Community Supported Agriculture" of gemeenschapslandbouw. Landbouw gedragen door de gemeenschap dus. Dit is een wederzijdse relatie van ondersteuning en betrokkenheid tussen landbouwers en lokale burgers. Abonnees betalen de landbouwer jaarlijks lidmaatschapsgeld om de productiekosten van de boerderij te kunnen dekken. In ruil ontvangen de leden een wekelijks oogstaandeel gedurende het seizoen. Bij ons zijn dat dus groenten recht van 't veld en eventueel eieren van onze weidekippen :D.
Wat is dan het verschil met de "gewone" landbouw?
In de "gewone" landbouw wordt er met een heel ander economisch model gewerkt. De boer(in) teelt bijvoorbeeld een gewas maar weet niet of hij of zij dat uiteindelijk gaat kunnen verkopen. Laat staan dat de boer(in) weet aan welke prijs hij of zij het gaat kunnen verkopen. Dit levert dus heel wat onzekerheid op en het geeft geen garantie op een eerlijk loon. Daarom kiezen wij voor een systeem dat zekerheid biedt. Een ander voordeel van het CSA model is dat het voedselverspilling tegen gaat. De CSA boer stelt zijn teeltplan namelijk op op basis van het aantal leden.
Meer dan een box vol groenten en eieren
Wie lid wordt van het abonnement op de groentebox bij Den Tuin van Ketels krijgt meer dan gewoon een wekelijkse box vol groenten en eieren voor minstens 20 weken. Wij, boer Arne en boer Wietse, geven heel graag tips & tricks over het bereiden van onze groenten. Bovendien leggen we met plezier uit hoe we die groenten nu juist geteeld hebben. Als lid ben je altijd welkom voor een rondleiding op ons veld (inclusief hapje en drankje). Je komt terecht in een community van gelijkgestemden die graag aan de slag gaan met groenten en waarmee je recepten en ideeën kan uitwisselen. Je steunt mee het herstel van de bodem en het milieu en je geeft de lokale economie een boost. Wie zich inschrijft én betaald vóór 31 maart krijgt bovendien een leuke extra!
Wat als ik op vakantie ga tijdens het seizoen?
Mis je tijdens het oogstseizoen één of twee ophaalmomenten? Geen probleem! We verlengen het seizoen voor jou dan met één of twee weken zodanig dat je uiteindelijk evenveel boxen ontvangt als de andere leden. Ga je langer op reis? Dan kunnen we je gedurende enkele weken een dubbele box aanbieden. Zo kan je bijvoorbeeld enkele groenten inmaken, fermenteren, wecken of invriezen om ook in de winter te genieten van groenten uit Den Tuin. Hou zeker onze website en socials in de gaten voor recepten!
Interesse in het abonnement? Schrijf je hier in!