Composteren: Hoe Doe Je Dat? En Waarom? | Workshop 25 Juni
Waarom composteren?
Composteren is een fantastische manier om voedselresten, keukenafval en tuinafval terug om te zetten in iets nuttig. Ook gaan de voedingsstoffen uit al deze materialen dan niet verloren. Compost wordt vaak gezien als voeding voor planten. Planten kunnen de voedingsstoffen uit compost echter niet opnemen. In de natuurlijke moestuin gebruiken we compost dus als voeding voor de micro-organismen in de bodem. Zij maken namelijk de voedingsstoffen (zowel uit de compost als uit de bodem) beschikbaar voor de planten. In de groentebedden dient compost ook als mulchlaag om de bodem te beschermen. We werken de compost dus niet in, dat doen de wormen en micro-organismen wel :).
Bruin en groen materiaal
Om een goede composthoop te starten verzamel je best bruin en groen materiaal in een goede verhouding. Bruin materiaal bestaat uit veel koolstof, bladeren die je in de herfst verzameld bijvoorbeeld, of hooi of stro. Groen materiaal bevat veel stikstof. Grasmaaisel en keukenresten bijvoorbeeld. De ideale verhouding is 30 delen koolstof voor elk deel stikstof. Dit is natuurlijk geen exacte wetenschap. Door te observeren, te ruiken en te voelen kan je op kleine schaal nog heel gemakkelijk bijsturen.
Als je een volume opbouwt van minstens één vierkante meter zal je hoop na enkele dagen stijgen in temperatuur. Let wel dat de kern van de hoop niet warmer wordt dan 70°C. Bij hogere temperaturen sterven de gunstige bacteriën die voor de afbraak van organisch materiaal zorgen. Word je hoop toch warmer dan kan je hem best zo snel mogelijk keren zodat hij terug afkoelt en opnieuw zuurstof krijgt.
Lucht in de hoop is ook heel belangrijk. Gebruik daarom veel materialen die hol zijn zoals bijvoorbeeld stro. De hoop zal ook minstens één keer moeten worden gekeerd, wat ook terug lucht in de hoop brengt, zorg er daarbij voor dat het materiaal dat aan de buitenzijden van de hoop lag nu in het midden van de hoop terecht komt.
Tijd is het volgende belangrijke ingrediënt. Laat je hoop minstens 3 tot 6 maanden afrijpen voor je hem gebruikt. 12 tot 18 maanden is ideaal.
Hoe kan je thuis composteren?
Op Den Tuin van Ketels gebruiken we een systeem dat je ook makkelijk thuis kunt gebruiken. We bouwen naast elkaar drie bakken. Je kan dat doen met bijvoorbeeld oude paletten. Om drie bakken te bouwen heb je dan tien paletten nodig, je kan die makkelijk samenbinden met wat ijzerdraad. Je begint met het vullen van een van de buitenste bakken tot die vol is, dit kan natuurlijk enkele maanden duren. Daarna begin je de andere buitenste bak te vullen met materiaal. Wanneer die bak vol is schep je het materiaal uit de bak die je het eerst gevuld hebt naar de middenste bak. Zo kan je de eerste bak terug beginnen vullen. Is die weer vol, dan schep je de tweede bak naar het midden en begin je die weer te vullen. Door het composteerproces vermindert het volume telkens en kan je de middenste bak drie tot vier keer vullen met inhoud uit de buitenste bakken. Je kan de inhoud van de middenste bak nu enkele maanden laten "afrijpen" om hem daarna in de moestuin te beginnen gebruiken.
foto: charlesdowding.co.uk
Meer weten? Kom naar onze workshop composteren op 25 juni!
Heb je je altijd al afgevraagd hoe composteren nu juist werkt? Wat mag je aan je composthoop toevoegen en wat niet? En wat doe je dan juist met die compost in de moes- of siertuin? Boer Arne legt je in deze workshop alles uit wat je maar wilt weten! Je leert welke materialen je kan verzamelen, hoe je ze mengt, hoe je de composthoop tot de gewenste temperatuur krijgt en wat je met je compost kan doen in de tuin. Je leert ook hoe je kan composteren met wormen.
Geïnteresseerd? Schrijf je hier in!