Courgette met parmezaan

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 courgettes

  • ajuin

  • knoflook

  • enkele stengels selder

  • enkele tomaten

  • balsamicoazijn/ rode wijn(azijn)/ runderbouillon/ groentebouillon/ bier

  • blokje parmezaanse kaas

  • bol mozzarella

  • gedroogde oregano

  • verse kruiden: rozemarijn, oregano, tijm, salie, basilicum,…

  • olijfolie

  • peper en zout

Instructies:

  • Verhit de oven voor op 190°C.

  • Versnipper de ajuin en de look. Snij de stelen van de selder in heel fijne blokjes (bladeren van selder kan je trouwens perfect gebruiken in een bouillon).

  • Snijdt de tomaten doormidden en verwijder het harde gedeelte, hak ze in kleine stukken. Je kan gelijk welke tomaten gebruiken, ook kerstomaten, die smaken iets meer door. Als je graag een gladdere saus hebt kan je je tomaten ook eerst pellen.

  • Hak een handje vol verse kruiden fijn.

  • Fruit de ui, de knoflook en de selder en een theelepel gedroogde oregano in een steelpan in een flinke scheut olijfolie. Voeg een snuifje zout toe. Bouw je graag heel veel smaak op en heb je wat tijd? Zet je vuur dan eerder laag en laat een kwartiertje sudderen met deksel. Weinig tijd? Fruit de ui, knoflook en selder dan aan op een middelhoog vuur tot de ui glazig wordt.

  • Zet het vuur hoger en blus je pan met een flinke scheut van een smaakvolle azijn, bouillon, wijn of bier. Breng aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.

  • Voeg nu de tomaten toe. Breng het geheel aan de kook, zet dan het vuur zachter en laat het geheel pruttelen gedurende minstens een half uur (hoe lager en langer je je saus kan laten staan, hoe smaakvoller hij wordt). Niet zo veel tijd? Zet je vuur wat hoger en laat minstens een kwartier pruttelen. Je saus is klaar wanneer er olie op de saus begint te staan. Voeg de versnipperde verse kruiden toe. Kruid af met peper en zout.

  • Snijdt ondertussen de courgettes in plakken of in schijven, een mandoline is hiervoor handig. Bak of grill de courgettes in wat olijfolie. Leg opzij.

  • Rasp de parmezaanse kaas en snijdt de mozzarella in reepjes.

  • Als je tomatensaus klaar is kan je je ovenschotel beginnen opbouwen. Leg eerst een laagje tomatensaus, dan een laagje courgette, dan enkele reepjes mozzarella en parmezaanse kaas. Eindig met een laagje tomatensaus en een laagje mozzarella en parmezaanse kaas.

  • Zet ongeveer een half uur in de oven of tot de kaas een goudbruine korst begint te vormen. Werk af met enkele blaadjes basilicum.

Heb je dit recept gebruikt? Laat ons weten hoe lekker het was en stuur ons een foto van het eindresultaat. Smakelijk!

Previous
Previous

Ovenschotel met spitskool

Next
Next

Rozemarijnpatatjes