De kracht van compost

Drie jaar geleden begonnen we met onze moestuin, met één duidelijk doel voor ogen: de gezondst mogelijke voeding telen. We stonden voor een enorme uitdaging; Want we wilden een levensloos maïsveld transformeren naar een groene oase. We wisten dat het potentiëel enorm is, het veld was ooit deel van het getijdengebied van de Durme. Eeuwenlang heeft het water er mineralen afgezet. Maar zonder leven blijven deze vastzitten in de bodem.

Om de natuurlijke vruchtbaarheid terug te brengen, moeten we organisch materiaal toevoegen aan de bodem. Zo voegen we een vaak over het hoofd gekeken element toe: koolstof, de essentiële bouwsteen voor alle leven. Daarom starten onze kweekbedden door er een dikke laag compost op te leggen. Compost is voor ons veel meer dan een simpele meststof. Voor ons is het dé manier om natuurlijke cyclussen terug in gang te zetten.

Compost is geen dode materie, met compost voegen we een heleboel microscopisch leven toe. Het zit vol bacteriën, fungi, nematoden, protozoa en wormen die elk hun unieke rol spelen in de bodem. Het microscopisch leven in de bodem is zeer belangrijk voor de gezondheid van de planten. Het bodemleven is massaal aanwezig rond de wortels van de groenten. Met goede reden, want de bacteriën en fungi vormen een relatie met de plant. Het werkt als een soort verlenging van het wortelnetwerk. Het bodemleven maakt essentiële mineralen vrij en transporteert die naar de wortels. In ruil ontvangen de bacteriën suikers. De verbeterde beschikbaarheid van die mineralen zorgt voor gezondere, smaakvolle groenten.

Compost doet meer dan alleen onze gewassen voeden. Het beschermt en verbetert ook onze bodem. De bacteriën uit de compost lijmen bodemdeeltjes samen met organisch materiaal, waardoor een luchtige kruimelstructuur ontstaat. Schimmels bouwen op hun beurt een complex netwerk van mycelium dat de kruimels aan elkaar weven tot een groter geheel. De structuur laat de bodem toe om te ademen, wat belangrijk is voor gezonde wortels. De structuur zorgt er ook voor dat de bodem beter water kan vasthouden, wat enorm helpt tijdens de onvoorspelbare zomers.

In onze moestuin is compost koning. Het is de sleutel tot gezonde bodems, overvloedige gewassen en een regeneratieve toekomst. Als je jouw tuin wilt transformeren en gezonde voeding wilt telen, begin dan met composteren. Het is niet alleen een verrijking van de bodem, maar ook van de ziel. Onze moestuin is het levende bewijs van zijn wonderen.

Onze groentebedden worden verrijkt met compost.

Next
Next

Regeneratieve Landbouw: Rege-WAT?!